6+1 απαραίτητα βήματα για αποδοτικό SEO

Πολλά ακούγονται και γράφονται σχετικά με το SEO (Search Engine Optimization) ενώ συγχρόνως δημιουργούνται απορίες για τη χρησιμότητα και αποδοτικότητά του.

Τα παρακάτω 6+1 tips θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις βασικές ιδέες που εξασφαλίζουν την επιτυχημένη παρουσία ενός brand στον online κόσμο και την εμφάνισή του στα πολυπόθητα πρώτα οργανικά αποτελέσματα της Google.

1. H Tags

Η δομή στις σελίδες ενός site αποτελεί έναν από τους κυριότερους SEO παράγοντες. Τα H tags είναι οι τίτλοι που χρησιμοποιούνται σε μια σελίδα με το h1 να είναι ο κύριος τίτλος , μοναδικός για κάθε σελίδα, ο οποίος πρέπει να περιέχει keywords σχετικά με το περιεχόμενό της. Τα υπόλοιπα tags h2-h6, μικρότερου μεγέθους, χρησιμοποιούνται ανάλογα με τη σημασία τους.

2. Meta Descriptions | Page Titles

Meta description είναι 1-2 προτάσεις οι οποίες δεν εμφανίζονται στη σελίδα ενός site αλλά περιγράφουν το περιεχόμενό της. Ενώ δεν παίζει ρόλο στο πως κατατάσσεται μια σελίδα στα αποτελέσματα, η Google χρησιμοποιεί το CTR της (ποσοστό αυτών που έκαναν click) ώστε να αξιολογήσει εάν είναι καλό αποτέλεσμα και κατά συνέπεια να ανεβάσει τη θέση της. Επομένως είναι σημαντικό οι περιγραφές, όπως και οι τίτλοι, να έχουν άμεση σχέση με το περιεχόμενο της σελίδας.

Ψάχνεις μαύρα αθλητικά ανδρικά παπούτσια; Αυτό και μόνο αυτό πρέπει να περιγράφεται στα meta description και title της σελίδας και αυτό θέλεις να βρεις σαν χρήστης στα αποτελέσματα της Google.

3. Page Load Time

Είναι γνωστό πως ο χρόνος είναι χρήμα. Στην περίπτωση όμως του χρόνου που χρειάζεται για να φορτώσει  μια σελίδα (page load) ενός e-shop, το χρήμα αυτό χάνεται αν ο χρόνος είναι μεγαλύτερος από ότι πρέπει.

Η Google χρησιμοποιεί το page load time σαν παράγοντα για την κατάταξη των ιστοσελίδων και είναι γεγονός πως ένα αργό site οδηγεί σε χαμηλότερη κατάταξη. Οτιδήποτε μειώνει την ταχύτητα (μέγεθος εικόνων, μη χρήσιμος κώδικας, response time του server, κ.ά.) πρέπει οπωσδήποτε να βελτιώνεται.

4. Alt Text

Το alt text αποτελεί το κείμενο που εμφανίζεται στη θέση μιας εικόνας όταν αυτή δεν έχει φορτωθεί επιτυχώς. Αν το κείμενο που περιγράφει την εικόνα είναι σχετικό με το αντικείμενο που απεικονίζει, αυτό συμβάλλει στο SEO καθώς η Google κάνει index τις φωτογραφίες και έτσι γνωρίζει πως στη σελίδα υπάρχουν προϊόντα σχετικά με το περιεχόμενό της.

5. Internal Linking

Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι είναι links μιας σελίδας που οδηγούν σε άλλες σελίδες του ίδιου domain. Η σημασία ύπαρξης πολλών τέτοιων συνδέσμων είναι μεγάλη και η ιδανική δομή αυτών μοιάζει με πυραμίδα όπου η αρχική σελίδα ενός site συνδέεται με έναν ελάχιστο αριθμό σελίδων, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με άλλες σελίδες κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η πιθανότητα καλύτερης κατάταξης στα αποτελέσματα της Google, για κάθε σελίδα του site.

6. Backlinks

Όπως τα internal links είναι σύνδεσμοι που ενώνουν σελίδες του ίδιου domain, τα backlinks αποτελούν συνδέσμους προς σελίδες διαφορετικών domain. Όσο πιο ποιοτικές είναι οι σελίδες στις οποίες υπάρχουν links προς το site σου, τόσο η Google αντιλαμβάνεται την αξία τους και επιτυγχάνεται υψηλότερη κατάταξη. Ένας στόχος για επιτυχημένο SEO είναι η δημιουργία μίας “γειτονιάςσελίδων με ποιοτικό content όπου η αλληλεπίδρασή τους μέσω των backlinks οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

7. Google Search Console

Κι αν κάνεις όλα τα παραπάνω βήματα με το σωστό τρόπο, πως ελέγχεις ότι αποδίδουν;

Μπαίνεις στο Google Search Console και μέσα από πλήθος πληροφοριών ενημερώνεσαι για την κατάταξη του site σου στις SERPs (Search Engine Result Pages). Σημαντικά data αποτελούν το performance και το coverage με το πρώτο να αναφέρεται στην επισκεψιμότητα του site και τα keywords από τα οποία επιτυγχάνεται αυτή και το δεύτερο στον αριθμό των σελίδων όπου η Google έχει κάνει index.

Έχεις σίγουρα αναρωτηθεί γιατί δεν εμφανίζεται το site σου στα πρώτα οργανικά αποτελέσματα της Google, ενώ άλλα brands εμφανίζονται!

Η απάντηση κρύβεται σε ένα ποιοτικό content, στα κατάλληλα keywords σε τίτλους και περιγραφές, στο linking, αλλά και στην ταχύτητα του site. Επικοινώνησε μαζί μας για να μοιραστούμε μαζί σου κάθε tip και τεχνογνωσία μας ώστε να δεις το brand σου στην πιο «υψηλή θέση»!

Looking for e-business solutions?

Welcome to the Experts!

Never share sensitive information (credit card numbers, social security numbers, passwords) through this form.